Mill Road Residence: Project Reveal

The Mill Road project is photographed and ready for it’s reveal! It’s been a while since I posted the “before” and progress photos of this project, so it’s time to brush up on those, because you’ll have a totally different perspective for this completed home! This 3,700 square foot home was ready for a top to bottom overhaul, including finishing the basement and upstairs (not photographed). Ready for a little tour of the main floor?

THE ENTRY & STAIRS

The entry used to be fairly enclosed, with a cased opening to the right leading to the living room, and a cased opening to the left leading to the dining room. The staircase was all a dark wood, which meant this entry was a dark tunnel of a hallway. A slight adjustment to the floor plan allowed us to completely open the dining room, making it more accessible to the kitchen. I love the hemlock post and beam which gave this space the slightest farmhouse detail…much better than plain drywall corners. We also updated the staircase with a fresh coat of white paint and squared off newel posts, white oak stair treads to match the rest of the new flooring, and metal black spindles drilled directly into the stair trends. Clean and simple.

THE KITCHEN

Moving on to the kitchen! This space used to feel dark and crowded, but the overall layout was mostly functional. Once more, we made a few tweaks like moving the refrigerator the far right and removing a small wing wall. This wing wall was blocking direct access to a much-needed closet, which we widened into a pantry with custom louvered doors. We kept the finishes light and bright in here to maximize the daylight we had, but the client also wanted to bring in some color, so we achieved that with a navy blue island and a patterned cement tile backsplash.

PLUMBING & HARDWARE

This sink and faucet combo is one of my favorites! It’s a beautiful Kohler sink and Danze faucet. We mixed brushed brass and polished chrome metal finishes throughout the home, but we had a “rule” book to keep it feeling consistent. For all plumbing fixtures and bathroom accessories (towel bars, etc.), we went with polished chrome. For lighting and cabinet hardware, we used brushed brass. This still creates some challenges as manufacturers have different variations in their brass tones. This meant patience was key when we had to reselect a few items that didn’t quite match the tones we needed! Thankfully we planned these orders ahead of schedule, so despite some returns, everything still showed up before it was needed by the contractor.

CUSTOM PANTRY DOORS

One of my favorite features of this kitchen is the custom arched louvered doors I designed for the pantry closet. I had envisioned these doors while doing the 3D model for the space, but it ended up being something we could not find ANYWHERE. We searched salvage yards and overstock door dealers for something similar, even online! The clients and myself had our hearts set on finding this piece. It ended up being a custom design and a bit of a splurge. Now, it’s everyone’s favorite feature, and I’d have to agree. This is the closet I mentioned above that was cut off from the kitchen by a wing wall. We changed it from a coat closet to gain additional kitchen storage. The hallway had no shortage of individual closets, so we reframed them to create one large pantry, one medium sized coat closet, and a small storage/linen closet.

THE POWDER ROOM

On the opposite side of the hallway is one of my next favorite rooms…the powder room! Is anyone else loving how well-designed powder rooms are becoming? They are now a big priority for many clients! More money is getting set aside for these small spaces then ever before. I absolutely love that people are focused on the public spaces of their homes that they share with their family and friends. Little gems in each residence.

Give me alllll the details on this little space, am I right!? Alright, this is one space that we decided to break our own rule book and do only brass metal finishes. It just didn’t feel right to do a chrome faucet with the brass legs of the console sink. We added a quartz slab on to a brass console sink. It looks beautiful with it’s small grey veins that work perfectly with the black and cream tones in the wallpaper. I’m also fairly obsessed with the towel ring and toilet paper holder, which is a lovely collection from Anthropologie.

THE LAUNDRY ROOM & MASTER SUITE

We’ve got a few more lovely details as we continue down the hall to the master suite! One of my favorites is this transition to thin brick pavers in the laundry room, laid in a herringbone pattern. This was another feature of the home we took some extra time to work out. This meant education for myself, the contractor, and the installers on the best way to do this. We had to keep the transition flush with the white oak flooring. We also had to research installation for lasting durability and avoiding break-down or crumbling. I respect my contractors so much when they are willing to try new things with me. It means all of us can break out of our comfort zones to create something beautiful!

FORMAL LIVING ROOM (LIBRARY)

The living room was a space that the client wanted to feel different from the rest of the house. Overall, we went with the concept of light and bright for the home. But the client was particularly inspired by a library-style room full of colorful bookcases and velvet curtains. A place to cozy up by the fire and read, write, and relax. I was excited to do something bold and different for her!

FIREPLACE & BUILT-INS

In this space, I designed a custom build-out for the fireplace. However, we ran into a few issues by doing so. If we did 12″ deep bookcases, they would be deeper than the fireplace. The fireplace needed an upgrade anyway, so we built it out to a full depth, flush with the new bookcases. We did a hemlock mantel for the fireplace and some more cement tile that coordinated with the kitchen backsplash. The color of the bookcases also matched the kitchen island. They offer tons of storage for the client’s collection of art books, photo albums, and decor.

That wraps up our Mill Road Residence reveal! What’s your favorite part of this unique and colorful home?

Make sure to check out the before images here as well as the progress…it’s always fun to see that transformation! As always, if you like what you see and have a project of your own that you would like to discuss, we’d love to hear from you! Check out our services and let’s chat!

Disclosure: Some of the links in this post are affiliate links, meaning, at no additional cost to you, I will earn a commission if you click through and make a purchase. We hope by sourcing some of our favorite products, we provide value to you and your projects!



SHOP THIS PROJECT

Mill Road Residence: Progress Update

Life of a business owner running the whole show…I have a confession. Most of you know that this project has been “in progress” since end of Spring/early Summer. So, it would only make sense if this progress update blog post took place sometime during those months. But, that’s not how it goes around here. This blog is fresh and new and often less prioritized than other things on my to-dos, such as actually taking care of my clients! Well I’m excited that this home is now complete and the clients are on their way to unpacking and moving in. So while that’s being taken care of, I’ve been working on updating the blog posts for their renovation journey. Don’t forget to check the “before” images of the project, and final photos can be found here.

OPENING THE ENTRY

So we are going to start with they foyer, because I love that the photo below has a progress shot taken from the same location as the before photo. Pulling out those dark cabinets and stair spindles and removing the light fixture helped so much. But the biggest improvement here was opening up the dining room wall on the left as much as possible to help bring some room and light to this area. It also now has more of a connection to the kitchen, which was really important for giving it some good use.

UPDATING THE STAIRCASE

The original handrail was painted white to match the trim throughout the home. New square metal spindles were added and drilled directly into the stair treads to eliminate the need for the metal shoes, which are essentially great for collecting dust. It took some convincing of the contractor to work out this detail, but he was incredible for dealing with all my ideas and particulars.

KITCHEN & LIVING ROOM

So I’ll jump right into the kitchen area since I just gave you a sneak peek of what that looks like from the foyer (and living room…oops)! Off the kitchen is a sitting room with lots of natural light, which would get much brighter with the new floors and a fresh coat of paint.

The wing wall next to the refrigerator was removed as well…sometimes those very small things can make a world of difference in opening up a space. We also felt it was necessary to move the fridge to the other side of the kitchen, next to the large sitting room windows. It feels better when appliances aren’t lined up right after another, allowing more counter space (on the sides of the range, for example) and more distinguished focal points. The kitchen also felt blocked in because of the change of flooring. Almost 100% of the time I recommend that if you have an open space, you need to treat it as an open space. There shouldn’t be changes in color of flooring or paint if you want the space to feel consistent and open and BIGGER.

CABINETS GET INSTALLED!

Cabinets are finally installed with quartz counters, as well as beautiful white oak flooring. See anything different about the ceiling? We filled in that awkward cove and changed the recessed can layout. Later, pendants will be added over the island. You may also notice the difference in the hallway, which started as a corridor of doors. We reframed the closets so we could do a large pantry closet (see the arched door?).Further down the hall is a small coat closet, which is now a convenient location for both the mudroom and front door. This floor plan really couldn’t be changed in a cost-effective way no matter how we looked at it, so it was in these small adjustments that we found huge improvements in functionality.

CUSTOM PANTRY

Ready for the pantry? I sure was! I practically jumped up and down when this thing was installed. This is a beautiful custom door that I dreamed of in this home since the beginning stages of design. The way it softens the entire kitchen makes such an impact. It really was an essential piece to the home. The cost of it nearly cut it from the project when we were analyzing expenses. But ultimately, we were all so excited about this piece that it just had to happen.

At the end of the project, the client and I were standing in the kitchen talking, and she asked me, “Do you know what my favorite part of the whole home is?” I shrugged and was like, “the floors?” After a few missed guesses, I was stumped. She said, “it’s right behind you,” nodding in the direction of the pantry. This made my heart flutter! OF COURSE! The doors are so stunning, and she told me how worth it they were. In the scope of the entire project, the cost really wasn’t something to blink about. I have to say, they totally change the feeling of the kitchen, and especially the hallway. You can also see in the image below why it was so important to remove that wing wall on the side of the cabinets. It allowed the pantry to be easily accessed and seen from the kitchen.

THE LITTLE DETAILS

Here’s a few last photos of the details around the kitchen…

New window over the sink as well as some close-ups of the beautiful quartz counters, blue cement tile backsplash and the custom island color to match it, brass light fixtures to bring warmth to the design, and polished chrome plumbing fixtures for the perfect mix of metals.

PLANS FOR THE LIVING ROOM/LIBRARY

Okay, let’s walk back over to the formal living room, which is off the foyer and front stairway. Remember this lovely fireplace? The room also had a tray ceiling that made the space feel dark and closed in. The same detail was found in the dining room. We removed this detail from both spaces. Normally I’m all about leaving the architectural details, but in this case, it didn’t make sense. We had cooler plans, anyway.

I LOVE doing custom pieces for clients. And this house and client gave me several opportunities to do just that (like the pantry!). She wanted this front room to be a cozy library-esque space for her collections of books, art, and photo albums. She also loved color and pattern in the home since the rest of the space would be white, bright, and neutral. So here’s what I did…

I literally despise fireplaces that are flush with the wall. Like, it just feels so plain and weird to me. (Exception: modern houses…sometimes). Bookcases were needed in this room, so it was a great excuse to bump out the fireplace flush with the new built-ins. We also decided to use the same color as the kitchen island on these built-ins to get that deep blue color in another location. I love how it enhances the fireplace tile surround.

LAUNDRY & POWDER ROOM

For a few final details of the main floor before we move on to the basement, I’ll show you the laundry room floor. It has thin brick pavers laid in a herringbone pattern! The powder room was inspired by a Pinterest photo the client found. She did some great work sourcing the wallpaper. I love it! We were also able to track down a console sink for the tiny space we had to work within. It’s turning out to be a really gorgeous space that brings such an exciting feel for a little powder room.

THE BASEMENT

Last, the basement, which was a huge area to be finished out! It’s always fun to watch a creepy dungeon take shape into something more finished and bright. I loved the new stained concrete floors, it really brought some warmth to the space! This basement will be used as a family room and music room. On the other side (behind where I was standing) is a bedroom. A bathroom was also added and there was STILL room for a huge storage space.

No more progress shots to spoil the surprises! These clients have an incredible collection of rugs, art, and antiques that are changing the look of their new home! Check out the final reveal here!

If you have a project you’d like to discuss, feel free to contact me or book an appointment! I’d love to chat and see how I can help!

Mill Road Residence: “Before”

It’s that time again! Time to catch you all up on another project from the Summer that is wrapping up this month. This home is expansive! With over 3,700 square feet, it was a large renovation with a lot of details to be taken care of. I loved finding ways to make this development-style home unique. It all came from small adjustments to the floor plan and big changes to the original finishes. I can’t wait for the final reveal! But for now, let’s take a walk down memory lane to see what this home looked like at the beginning of the year.

MOVE IN DAY = DEMO DAY

Clients always make me laugh with how they express their likes and dislikes to me. Some are shy and some are bold. This particular client was hilarious with how she would let you know when she didn’t like something. This kitchen to her was NOT happening. The day we met on-site is the same day she closed the sale on the home. She already had people removing the things she didn’t want or need! There were so many components in this space that really dated the whole home. In instances such as these, we usually try to resell or salvage. It always feels good to see that in an industry that is ever-changing in design styles and people’s tastes, that we can still find good homes for things that are no longer of use to us.

LIGHTING, OR LACK THEREOF

The home felt dark…everywhere. Inadequate lighting, darker wall colors, and even with lighter floors and carpets, it still felt so closed in. Traditional brown wood trim and dark fixtures added to the visual weight of the spaces. The formal dining room was mostly enclosed as well, making the entire foyer feel narrow. I knew I REALLY wanted to open this space up.

THE FUTURE LIBRARY

The living room had an outdated fireplace surround, but the client knew this would be her more “formal” sitting space. She wanted something here with color, pattern, and contrast to the rest of the home. I can’t wait to show you the transformation of this space alone!

THE CORRIDOR TO THE MASTER SUITE

There was a long hall filled with doors that led to the powder room, laundry room, and master suite. It felt like a dark corridor of doors! I wanted to rework this by simplifying storage space and updating the areas the doors led to.

BASEMENT PLANS

The basement was also unfinished. It was a large, long space that would be used as a family room, music room, bathroom, and bedroom.

If you’ve been following me on Instagram, you have already seen some of the progress photos. But I always save some of the special ones for the end!! You can find the final reveal here.

If you have a project you’d like to discuss, feel free to contact me or book an appointment! I’d love to chat and see how I can help!